FACULTATEA DE

ȘTIINȚE SOCIO- UMANE
ȘI EDUCAȚIE FIZICĂ
ȘI SPORT

Centrul de Cercetări Socio-Umane

Centrul Internaţional de Testare Lingvistică, Evaluare şi Consiliere Academică (C. I. T.L.E.C.A.) a luat naştere în urma unei necesităţi acute de evaluare şi recunoaştere a abilităţilor lingvistice, prin acordarea de certificate cu o largă acoperire naţională şi, în special, internaţională:

Testul IELTS (International English Language Testing System) – reprezintă o cerinţă obligatorie pentru imigrarea în Canada, Australia, Noua Zeelandă;

Testul TOEFL (Test of English as a Foreign Language) măsoară abilitatea candidaţilor de a comunica în limba engleză în colegii şi universităţi. Este recunoscut de peste 6,000 de instituţii din mai mult de 130 de ţări, bucurându-se de cea mai largă recunoaştere printre testele de limba engleză din întreaga lume. Este disponibil atât în format clasic, pe hârtie (PBT) cât şi online (iBT);

Testul TOEIC (Test of English for International Communication) evaluează competenţa lingvistică de limbă engleză a oricărei persoane, aşa cum este folosită în activităţile zilnice, dar este necesar mai ales celor ce lucrează într-un mediu internaţional sau tinerilor si studenţilor care doresc sa-si găsească un job, tuturor celor interesaţi de acest tip de certificare.

BMAT – are trei secţiuni şi se adresează celor interesaţi de medicina generală sau veterinară în centrele Oxford şi Cambridge; dureaza două ore, evaluează aptitudini, abilităţi, cunoştinţe ştiinţifice şi practice.

ELAT – necesar celor care doresc să aplice la o specializare din domeniul literaturii moderne sau clasice la Oxford; durează 90 minute, constă din elaborarea unui eseu comparativ a două sau trei tematici de proză sau poezie.

TSA – solicitat de Oxford/Cambridge celor care doresc sa studieze filozofia, politica si economia; durează două ore, structurat pe două secţiuni: prima evaluează gândirea critică, iar cea de-a doua cerinţă este formularea unui eseu pe o tematică dată.

STEP – solicitat pentru absolvenţii de liceu care doresc să studieze matematica la Oxford şi Cambridge .

Un alt tip de teste este reprezentat de testele organizate şi susţinute sub auspiciile Collegeboard şi Educational Testing Service USA, şi anume:

LSAT – administrat de patru ori/an în centre din întreaga lume, printre care şi cel din Arad.

GRE – test standardizat solicitat la admitere în şcoli din SUA, masterate, doctorate; centrat pe o testare a gândirii abstracte din domeniul matematicii, vocabularului şi al textelor analitice.

Testul ECL – European Consortium for Languages, se administreaza de 3 ori pe an, pentru limbile engleza, germana, franceza si romana

Contact

Centrul Internațional de Testare Lingvistică
Adresa: Arad, B-dul Revolutiei Nr. 85-87
Telefon: 0744 51 04 63
E-mail: vanda_stan@yahoo.com

British Language Centre – Centrul BLC-UVVG

British Language Centre, sau Centrul BLC-UVVG oferă testări Cambridge și module de pregătire aferente testelor Cambridge (toate nivelele) la cele mai mici prețuri din țară, într-un parteneriat unic cu Universitatea Cambridge, una din primele trei universități pe plan mondial, după cum arată topurile acreditate. Centrul BLC-UVVG este singurul centru autorizat de Cambridge University din judetul Arad, cu numarul de autorizare RO 067. Examenele oferite sunt paper-based sau computer-based, cu o frecventa lunara, dupa cum urmeaza:

EXAMENE CAMBRIDGE PENTRU ENGLEZA GENERALĂ:

 • YLE Young Learners English: Starters, Movers si Flyers
 • KET (Key English Test) – certificat atestând cunoştinţe de limba engleză la nivel de începători (A2)
 • PET (Preliminary English Test) – destinat utilizatorilor pre-intermediari de limba engleză (B1)
 • FCE (First Certificate English) – certificat atestând cunoştinţele de engleză de nivel mediu (B2)
 • CAE (Cambridge in Advanced English) – destinat utilizatorilor avansaţi de limba engleză (nivelul C1)
 • CPE (Cambridge Proficiency in English) – certificat atestând cel mai avansat nivel de limba engleză, cel al unui vorbitor nativ educat (C2)

EXAMENE CAMBRIDGE PENTRU ENGLEZA PROFESIONALA:

 • Business English Certificates: BEC Preliminary (B1) BEC, BEC Vantage (B2) si BEC Higher (C1)
 • Cambridge Legal (ILEC- International Legal English Certificate) – atestă abilităţile lingvistice în utilizarea de către avocaţi şi jurişti
 • Cambridge BULATS (Business Language Testing Services) testează abilităţile profesionale de comunicare necesare într-un mediu de afaceri, fiind utilizat de companii din peste 30 de ţări pentru recrutarea, trainingul şi dezvoltarea profesională a angajaţilor (testul se poate sustine pentru limbile: engleza, franceza, germana si spaniola)
 • Cambridge Financial (ICFE – International Certificate in Financial English) testează abilităţile lingvistice pentru mediul contabil si finante/banci
 • Centrul BLC-UVVG Arad organizeaza module de pregatire pentru toate examenele Cambridge precum si module de limba engleza (nivel incepatori, intermediari  si avansati).

MEMBRII:

 • Erika Vanda Stan, B.A, M.A
 • Bianca Profir,  B.A, M.A
 • Conf. univ. dr. Stancuta Laza
 • Conf. univ. dr. Speranta Milancovici
 • Claudiu Grigore, IT specialist
Contact

Centrul BLC – UVVG
UVVG – ITA Goldtech Arad
Adresa: Arad, B-dul Revolutiei Nr. 85-87
Tel: 0734 22 56 22
E-mail: blc@uvvg.ro

PRIN NOI INSINE! – Vasile Goldis