Un moment deosebit de emoţionant – inaugurarea Bibliotecii Universitare „Prof. univ. dr. Aurel Ardelean” (Bulevardul Revoluției, nr. 85-87), a fost organizat, zilele trecute, de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, la iniţiativa d-nei prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG şi al d-nei prof. univ. dr. Dorina Ardelean, soţia regretatului prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedinte al Universităţii.

Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Academice Arădene, ediţia a XXIX, în perioada 9 – 11 mai 2019, organizate ÎN MEMORIAM „AUREL ARDELEAN”, unde au participat Conducerea Universităţii, cadre didactice, studenţi, masteranzi, reprezentanți ai mai multor instituții arădene, tineri elevi, membri ai familiei şi apropiaţi ai preşedintelui UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, printre care îi amintim pe doamna Doina Arghezi şi Arhiepiscopul Timotei Seviciu.

Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi condus de Arhiepiscopul Timotei Seviciu, care a sfinţit placa comemorativă şi Biblioteca Universitară „Aurel Ardelean”, unde se află sute de cărţi ştiinţifice, o întreagă colecţie de manuscrise inedite şi biroul fostului rector fonator şi preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, donate de familie arădenilor.

În deschiderea manifestării, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat: „Președintele Universităţii, profesorul Aurel Ardelean ar fi dorit să lăsăm cât mai mult comunității arădene, iar evenimentul de acum se datorează donației familiei Ardelean. Biblioteca inaugurată astăzi, care poartă numele tatălui meu, este donația familiei în amintirea să şi un gest de respect peste generații pentru comunitatea noastră arădeana”. Biblioteca face parte din Biblioteca Centrală Universitară “Tudor Arghezi” şi este deschisă în același interval orar.

„Aceste volume nu sunt de literatură, ci sunt cărți de specialitate în domeniile biologie, botanică, geografie… Sunt cărți donate de diferite ambasade şi de oameni care i-au dedicat cărți. Și-a desăvârșit specializarea, a trecut de la botanică, la botanică celulară și a devenit conducător de doctorat, care a transmis altor tineri elanul și dorința de a cerceta, de a deveni doctori în știință. Este aici, întreaga operă a unui om neliniștit, veșnic cântărind noul, plin de energie pozitivă. Aducem un omagiu unui mare om, care și-a pus sănătatea pe locul șapte, pe primul și pe ultimul loc fiind marea lui iubire, Universitatea“, a precizat doamna prof. univ. dr. Dorina Ardelean, soţia regretatului profesor universitar Aurel Ardelean, Rector Fondator şi Preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.