În plenul Conferinței de Gemoterapie de la Cluj-Napoca a fost prezentată de către Prof. Univ. Dr. Claudia-Crina Toma, Directorul Școlii de Primăvară de Gemmaeterapie creată si desfașurată anual la Arad din anul 2015 în cadrul UVVG, o conferință asupra medicației fitoterapice dedicate sistemului cardiovascular. Cu această ocazie a fost anunțată noua formulă a Școlii de Gemmaeterapie de la Arad, care se va desfasura în perioada 26-30 septembrie 2019, reformulată anul acesta si dedicată memoriei rectorului fondator al UVVG – Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, biolog si distins om de știință, apropiat sufletește și științific al Școlii de Farmacie de la Arad. Tema Școlii de Gemmaeterapie susținută de conducerea UVVG Arad este aceea a Gemmaeterapicelor dedicate femeii, avându-l ca lector principal pe medicul italian Fernando Pitera di Clima, medic si filozof din Genova.

Delegația șțiintifică de la Arad a inclus mai multe cadre didactice arădene ale invațământului medical: Prof. Univ. Dr. Zoltan Galajda, Conf. Dr. Neli Olah, Conf. Dr. Violeta Turcuș, Asist. Drd. Elisabeta Chise, dar și medici si farmaciști ai orașului de pe Mureș.

Ca și noutate, în cadrul conferinței, au fost prezentate rezultatele obținute în cadrul celei de a doua teze de doctorat din domeniul gemoterapiei din Romania, condusă de către regretatul Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, teză în care s-a evidențiat importanța speciei Ribes nigrum, cel mai folosit extract gemoterapic în acest domeniu. Acest lucru a fost posibil datorită viziunii profesorului Ardelean cu privire la importanța acestui domeniu relativ nou în utilizarea principiilor active din plante.