Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – o cetate a ştiinţei şi culturii arădene, transilvane şi euro-regionale.

Testări lingvistice

Centrul Internațional de Testare Lingvistică

Centrul Internaţional de Testare Lingvistică, Evaluare şi Consiliere Academică (C. I. T.L.E.C.A.) a luat naştere în urma unei necesităţi acute de evaluare şi recunoaştere a abilităţilor lingvistice, prin acordarea de certificate cu o largă acoperire naţională şi, în special, internaţională.

Centrul de testari lingvistice Arad

Testul IELTS (International English Language Testing System) – reprezintă o cerinţă obligatorie pentru imigrarea în Canada, Australia, Noua Zeelandă;

Testul TOEFL (Test of English as a Foreign Language) – măsoară abilitatea candidaţilor de a comunica în limba engleză în colegii şi universităţi. Este recunoscut de peste 6,000 de instituţii din mai mult de 130 de ţări, bucurându-se de cea mai largă recunoaştere printre testele de limba engleză din întreaga lume. Este disponibil atât în format clasic, pe hârtie (PBT) cât şi online (iBT);

Testul TOEIC (Test of English for International Communication) – evaluează competenţa lingvistică de limbă engleză a oricărei persoane, aşa cum este folosită în activităţile zilnice, dar este necesar mai ales celor ce lucrează într-un mediu internaţional sau tinerilor si studenţilor care doresc sa-si găsească un job, tuturor celor interesaţi de acest tip de certificare.

BMAT – are trei secţiuni şi se adresează celor interesaţi de medicina generală sau veterinară în centrele Oxford şi Cambridge; dureaza două ore, evaluează aptitudini, abilităţi, cunoştinţe ştiinţifice şi practice.

ELAT – necesar celor care doresc să aplice la o specializare din domeniul literaturii moderne sau clasice la Oxford; durează 90 minute, constă din elaborarea unui eseu comparativ a două sau trei tematici de proză sau poezie.

TSA – solicitat de Oxford/Cambridge celor care doresc să studieze filozofia, politica și economia; durează două ore, structurat pe două secţiuni: prima evaluează gândirea critică, iar cea de-a doua cerinţă este formularea unui eseu pe o tematică dată.

STEP – solicitat pentru absolvenţii de liceu care doresc să studieze matematica la Oxford şi Cambridge .

Un alt tip de teste este reprezentat de testele organizate şi susţinute sub auspiciile Collegeboard şi Educational Testing Service USA, şi anume:

LSAT – administrat de patru ori/an în centre din întreaga lume, printre care şi cel din Arad.

GRE – test standardizat solicitat la admitere în şcoli din SUA, masterate, doctorate; centrat pe o testare a gândirii abstracte din domeniul matematicii, vocabularului şi al textelor analitice.

Testul ECL – European Consortium for Languages, se administreaza de 3 ori pe an, pentru limbile engleza, germana, franceza si romana.

CONTACT:

Adresa: Romania, Arad, Facultatea de Stiinte Socio-Umane si Educatie Fizica si Sport, B-dul Revolutiei nr. 85-87
Telfon: 0744 51 04 63 | E-mail: vanda_stan@yahoo.com

Coordrdonator:
Prof. Univ. Dr. Vanda Stan