Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a acordat, zilele trecute, înaltul titlu de DOCTOR HONORIS CAUSA, al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, domnului academician prof. dr. Dan Mircea Enescu, personalitate remarcabilă a medicinii românești.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat faptul că, „la baza acestei hotărâri a Senatului Universității noastre stă, fără îndoială, excepționala activitate științifică în domeniul științelor medicale și recunoașterea activității științifice deosebite pe care o are domnia sa”.

„Domnul academician prof. dr. Dan Mircea Enescu este cel care a întemeiat specialitatea de Chirurgie Plastică Pediatrică în România, realizând un sediu modern pentru singura Clinică de Chirurgie Plastică Pediatrică din țara noastră. Activitatea profesională și științifică a domnului academician a depășit granițele României, domnia sa fiind membru încă de la înființarea în 1996 a Clubului European pentru arsuri pediatrice, este membru activ al Academiei de Științe din New York, visiting professor la „Shriners Hospitals for Children-Cincinnati Burns Hospital”. Domnul academician Dan Mircea Enescu a realizat o activitate științifică prodigioasă, încununată de numeroasele brevete acordate pentru invenții în calitate de prim autor sau coautor”, a precizat prof. univ. dr. CoraliaCotoraci, rectorul UVVG.

Remarcabila activitate desfășurată de către domnul academician prof. dr. Dan Mircea Enescu a fost omagiată prin acordarea de numeroase premii și certificări, dintre care menționez doar Ordinul Național „Serviciu Credincios” în rang de cavaler, decorația regală „Nihil Sine Deo” sau premiul de excelență pentru contribuția la imaginea pozitivă a medicului în societate acordat de către Medica Academica. În cadrul îndelungatei sale activități, domnul Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu s-a dedicat atât dezvoltării ramurii de chirurgie plastică pediatrică, cât și formării de medici deosebiți. Începând cu anul 1996, Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu a devenit doctor în Medicină în anul 1996 cu teza doctorală „Caracteristicile arsurilor la copilul de 0-4 ani”, coordonată de prof. dr. Agrippa Ionescu”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Domnul acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu este președintele Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, este vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale din România și este președinte și fondator al Societății Române pentru Arsuri Pediatrice, este Membru al Consiliului Științific al Agenției Române de Transplant.

Bogata activitate de cercetare științifică i-a fost recunoscută prin includerea sa în colectivele de redacție a unor prestigioase reviste de specialitate și afilierea domniei sale ca membru al unor prestigioase publicații de specialitate și prin invitarea sa ca visiting profesor la spitale universitare de prestigiu din Statele Unite ale Americii.

Pe plan internațional, este membru al Asociației Europene de Arsuri (EBA) încă din anul 1993, este membru al Academiei de Asociației Americane pentru Progres în Științe, al Societății Internaționale de Arsuri, Fellow of The Bibliotheque World Wide (BWW) Society, este reprezentantul României în Comisia de acreditare a EBOPRAS, reprezentantul României (ACPR) la EBA (European Burn Association), în ISBI (International Society of Burn Injury), si MBCFD, reprezentantul Romaniei la UEMS – din 2006.

Din anul 2000 este membru al Consiliului Profesoral al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, este secretar al Comisiei de Chirurgie plastică-microchirurgie reconstructiva a Ministerului Sănătății și Familiei, a fost expert evaluator CNCSIS în perioada 2005-2006.

Începând cu anul 2006 este membru in Comisia de atestare a diplomelor și titlurilor universitare- MEC, iar din anul 2007 este evaluator al programelor de cercetare de excelență CEEX- Academia de Științe Medicale.

Dl. Acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu este presedintele Comisiei de Chirurgie Plastica a Colegiului Medicilor, iar ca Manager al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ a primit premiile pentru managerul anului si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ pentru cel mai bun spital european- acordate de Institute of Directors la Londra.

Activitatea academică se desfășoară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” unde este șef de catedră, membru în Senatul UMF ‘CAROL DAVILA’ si in Consiliul Profesoral. Tot în cadrul Universității, dl. acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu este  vicepreședinte al Comisiei de monitorizare, coordonare si indrumare metodologica a implementarii sistemului de control intern/managerial al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” București. Este conducător de doctorat din anul 2003.

Deține brevete pentru  Banca de piele – (sistem de crioprezervare a tegumentului uman) ca prim inventator, pentru Banca de pancreas, în calitate de coautor, pentru Echipament si metoda pentru conservarea corneei umane pentru transplant, inregistrat OSIM 11.06.2002, dar și pentru Produse topice antimicrobiene pentru tratamentul arsurilor, februarie 2008.

Domnia sa are o prestigioasă activitate de cercetare, respectiv 13 contracte de cercetare finalizate, partener in programele internationale EUROCRAN si EUROCLEFT, Smile Train- SUA și partener într-un panel international cu  Univ. Toronto. A participat la implementarea a numeroase studii clinice: Enzymatic Debridement in Burns Patients: A Comparison to Standard of Care-Phase III – 2006 – 2007, Study to Demonstrate the Efficacy and Safety of Propranolol Oral Solution in

Infants With Proliferating Infantile Hemangiomas Requiring Systemic Therapy (HEMANGIOL) – din septembrie 2011,  Evaluation of the Efficacy and Safety of NexoBrid in Subjects With Thermal Burns – 2017.

Dl. Acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu a  participat la organizarea a numeroase manifestări științifice naționale sau internaționale.Astfel, a fost oganizator a 8 misiuni chirurgicale internationale, cu scop didactic si medical (Operation Smile SUA, International Craniofacial Institute-Dallas SUA, Goteborg Suedia,Franta); in cadrul acestor misiuni – peste 600 de interventii chirurgicale si cursuri si program de pregatire practica pentru rezidenti si studenti. De asemenea a organizat câteva evenimente în premieră: primul Simpozion national interdisciplinar referitor la tratamentul despicaturii de buza si palat (decembrie 1999-SCUC Grigore Alexandrescu Bucuresti- sub egida Academiei Romane de Stiinte Medicale), primul program international “The Smile Train“- Romania (pregatire teoretica si practica in domeniul tratamentului despicaturii de buza si palat) – 2002, 2003, 1st Chinese European Congress of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, octombrie 2011, Beijing, China. Este organizator al Organizator al Euro-Mediterranean Council for Burns and Fire Disasters Instructive Course – Bucharest, mai 2014; Sinaia, octombrie 2014.

Domnia sa este editor și membru în colectivele redacționale ale unor reviste prestigioase: editor asociat la Analele de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva (periodic al SARCPMR), membru in boardul stiintific al ANALELOR DE CHIRURGIE PLASTICA –MICROCHIRURGIE RECONSTRUCTIVA – Revista ACPR .

Dl. Acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu a primit numeroase premii naționale și internaționale, care confirmă înalta performanță medicală realizată de domnia sa. Amintim o parte din aceste realizări: Biomateriale pe baza de elastomer termoplastic si colagen, brevet nr.C1510/1998 (Dan Enescu-coautor)- Medalia de Argint la Salonul Mondial de Inventica, Cercetare,si Inovare industriala, Bruxelles,1999; Diploma de excelenta – ASM si MEC- pentru participarea la expozitia “Conceput in Romania”-CRONO 2002.,premiul III in 2003, Diploma de Excelenta in 2004; Premiul de Excelenta Medic.Ro (sectiunea Chirurgie Plastica)- Decembrie 2005; Top- medici – 2005,2006 (nominalizat la sectiunea Ch.Plastica); Outstanding Professional Award for Dedicated Achievements in the Field of Reconstructive Plastic Surgery- ABI-USA,2001; Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de “Cavaler” – decembrie 2010;  Ordinul Naţional “Serviciul Sanitar” în grad de “Cavaler” – aprilie 2010; Decoratia regala „Nihil Sine Deo” – noiembrie 2014; Premiile pentru managerul anului si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ pentru cel mai bun spital european- acordate de Institute of Directors la Londra – aprilie 2015; THE BIZZ 2015 si 2016 – acordat de World Confederation of Businesses (WORLDCOB) – mai 2015.

Daniel Albu