Momente emoţionante în cadrul şedinţei CLM Arad, din data de 16.07.2019, când consilierii municipali au votat denumirea străzii Prof. DR. AUREL ARDELEAN, care se află lângă Campusul Universitar „Vasile Goldiş” din Arad.

La eveniment au participat doamna prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedinte al Senatului Universitar, cadre didactice, studenţi şi absolvenţi ai UVVG.

În deschidere, primarul Călin Bibarţ, absolvent al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat activitatea depusă de regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, în slujba comunităţii arădene, prin înfiinţarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. „Având în vedere faptul că domnul Aurel Ardelean, născut în anul 1939 și decedat în anul 2018, a fost o personalitate marcantă a municipiului Arad, prin faptul că a contribuit la dezvoltarea Aradului, prin activitatea personală a domniei sale, a fondat și a condus atât Fundația Universitară „Vasile Goldiș” din Arad, cât și Universitatea  de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Propun promovarea proiectului de hotărâre pentru schimbarea de denumire de stradă în interiorul cartierului Pârneava și modificarea Nomenclatorului stradal al municipiului Arad cu denumirea nouă din strada Pădurii, care se află în zona de proximitate a Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad, în strada Prof. dr. AUREL ARDELEAN”.

„Este un minim gest pe care comunitatea arădeană îl face în memoria domnului prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cu atât mai mult cu cât corpul principal al universităţii îşi are sediul pe acea stradă. A fost dorinţa noastră, a tuturor consilierilor, ca în  numele arădenilor să ne arătăm respectul, recunoştinţa şi omagiul unei persoane care a lăsat ceva în urma sa, în acest oraş şi foarte important, în educaţia, mentalul şi intelectualul multora dintre tinerii de azi”,a precizat primarul Călin Bibarţ.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a mulţumit consilierilor municipali şi Primăriei Arad, pentru faptul că au aprobat denumirea străzii Prof. DR. AUREL ARDELEAN, care a fost rector fondator şi preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.„A fost un moment deosebit de emoţionant, prin atribuirea numelui părintelui meu a unei străzi din municipiul Arad, la iniţiativa primarului. Mulţumesc din suflet administraţiei Aradului, domnului primar şi consilierilor municipali şi domnului primar pentru votul pozitiv. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este, a fost şi va rămâne a Aradului”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, ca personalitate polivalentă de tip creativ, dotată cu remarcabile calități de dascăl, organizator, inspector școlar, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, conducător de doctorat, membru al multor instituții academice românești și internaționale, redactor-șef la  reviste științifice de profil, autor de manuale școlare și universitare, senator în Parlamentul României, fondatorul Institutului pentru Științele Vieții, directorul Grădinii Botanice Universitare din Macea, a demonstrat profesionalism desăvârșit, a realizat o operă teoretică și practică ce și-a lăsat amprente binefăcătoare asupra mai multor generații de elevi și studenți – fapte bine apreciate de comunitate.

Bogata sa cultură pedagogică și metodică a modelat evoluția personalității sale profesionale și a contribuit la „realizarea unui lucru bine făcut”, în multe domenii – așa cum, adesea, îi plăcea să spună.

Pentru realizările sale, într-o carieră complexă și prestigioasă, profesorul Aurel Ardelean a fost răsplătit cu ordine, medalii, diplome, titluri academice. Printre acestea, la loc de frunte se situează premiile Academiei Române pentru creații în științele biologice și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler.