„În baza bunelor relaţii de colaborare existente, de mai mulţi ani, o delegaţie a Universităţii Semmelweis, va vizita Universitatea noastră, în perioada 22-23 septembrie, pentru a se identifica noi relaţii de cooperare ştiinţifică. Cu acest prilej … Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” îi va acorda cea mai înaltă disticţie – Doctor Honoris Causa, domnului prof. univ. dr. Ágoston Szél, rector al Universităţii Semmelweis din Budapesta”… declara acum câteva zile prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Festivitatea de decernare a celei mai înalte distincții universitare, cea de Doctor Honoris Causa, se va desfășura în SALA FERDINAND a Primariei municipiului Arad, vineri 23 septembrie 2016, începând cu ora 12,00. LAUDATIO, va fi prezentat de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universitatii de Vest “VASILE GOLDIȘ” din Arad.

Cu acest prilej Universitatea noastră va fi vizitată și de către prof. univ. dr. PETRE ROMAN, cel care în anul 1990, semna în calitate de prim-ministru al Romaniei, actul de naștere al Universității de Vest “VASILE GOLDIȘ”, una dintre primele universități private – de utilitate publică – din România. Petre Roman, un cunoscut al profesorului dr. Ágoston Szél, a fost invitat la Arad tocmai pentru a participa la acest eveniment important al comunitatii noastre universitare, el însuși fiind Doctor Honoris Causa al universității.

Istoria Universității Semmelweis din Budapesta a început în urmă cu aproape 250 de ani, în 1769, când regina Maria Tereza a adăugat o facultate medicală la Universitatea din Nagyszombat. Nu după mult timp, universitatea s-a mutat la Pesta (acum Budapesta), aici dobândind o locație permanentă, care s-a îmbogățit în timp, intrându-se într-o perioadă de mare dezvoltare. Numărul de departamente, precum și numărul de paturi clinice a crescut constant, Universitatea devenind o unitate de cercetare medicală de elită în Europa și în lume.

Recent lansatul QS World University Rankings 2016, plasează Universitatea Semmelweis printre cele mai bune: 151-200 universități din lume, în categoriile de medicină și farmacie. În conformitate cu clasamentul internațional, în domeniul medical, Universitatea Semmelweis s-a clasat pe primul loc în rândul universităților din Ungaria, devansând Universitățile din Debrecen, Pécs și Szeged (care au fost incluse printre cele mai bune universități în clasamentul: 251-300). Menționăm că, în conformitate cu QS World University Rankings 2016, Universitatea noastră se află între cele 27 de universități din România, care au intrat în criteriile de evaluare internațională, fiind singura universitate privată din țară care a intrat în acest clasament.

Vizita delegației din Ungaria este una de colaborare, alături de Rectorul universitătății din Budapesta se află Dr. Karoly Szasz – cancelar și Dr. Marcel Pop – Director al Departamentului de Relații Internaționale.

Președintele UVVG din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a subliniat: „Sunt vizate colaborări ştiinţifice în cercetarea clinică pe domeniul inter şi transdisciplinar, respectiv proiecte internaţionale, prin Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, din cadrul UVVG şi Universitatea Semmelweis, în domeniile ştiinţifice, precum: biologia cancerului, genetică clinică, neurobiologie, toxicologie, nanotehnologii, inginerie tisulară, fitomedicină”.

Vizita delegației din Ungaria, a profesorului dr. Petre Roman – multiplă personalitate a vieții noastre științifice și politice – la Universitatea “Vasile Goldiș” din Arad, arată deschiderea spre ceea ce numim “Noua Universitate”, instituție care își propune să devină un adevărat propulsor al societății actuale.

 

Prof. univ. dr. Marius Grec, director CUSMP din cadrul UVVG Arad