Sărbătoare pentru comunitatea academică din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad prin acordarea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa Excelenței Sale Reverendissime Dr. Donato Ogliari, Arhiabate Ordinar al Abației Montecassino din Italia, distinsă personalitate a culturii și spiritualității occidentale. Distincţia a fost acordată Excelenţei Sale, Dr. Donato Ogliari pentru bogata activitate ştiinţifică pe aspecte legate de istoria şi evoluţia Ordinului Sfântului Benedict, pentru merite deosebite în activitatea ecleziastică, cât şi pentru activitatea practică de administraţie monahală în calitatea sa de Arhiabate al Abaţiei Montecassino, ca cel de-al 192-lea stareţ al acestei mănăstiri.

În deschiderea manifestării științifice, care s-a desfăşurat, în data de 31.01.2020, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, prof. univ. dr. Paul Freimann, preşedintele Senatului Universitar, a subliniat, excepţionala activitate de cercetare ştiinţifică şi academică a Excelenței Sale Reverendissime Dr. Donato Ogliari, Arhiabate Ordinar al Abației Montecassino, care s-a remarcat printr-o bogată activitate, în multiple domenii. La ceremonie au participat Comisia de Analiză – preşedinte – prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, membrii Comisiei – Înalt Preasfinția Sa, dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, prof. univ. dr. Anca Hermenean, conf. univ. dr. Cristian Bențe – prorectori, conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, decanul Facultății de Științe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport, lect. univ. dr. Vasile Pop, a membrilor Senatului, studenţilor şi invitaţilor – Enzo Salera – primarul orașului Cassino, Preasfinţitul Părinte Dr. Emilian Crişanul – Părinte Episcop Vicar, doamna Olimpia – Neliana Popa – subprefect, autorităţi locale și județene – Sergiu Bîlcea – vicepreședinte CJA.

Evenimentul s-a înscris în strategia de internaționalizare a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și a fost inițiat de către comunitatea Alumni Italia a UVVG Arad, prin reprezentantul oficial al UVVG în Italia, Dr. Galasso Gennaro, un promotor activ în Italia al universității arădene. Aceasta este prima acțiune organizată de către Alumni UVVG Italia și face parte din ciclul de evenimente planificate pentru acest an dedicate împlinirii a 30 de ani de învățământ superior privat în Arad.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a prezentat prodigioasa activitate monahală, sacerdotală, științifică și culturală a Excelenței Sale Reverendissime dr. Donato Ogliari, Arhiabate Ordinar al Abației Montecassino, în sute de lucrări în domeniul Teologiei Dogmatice, Istoriei Bisericii, Teologiei Patristice, Viață Spirituală și Monahism: cărți și volume în cărți, articole, prefețe ale unor importante lucrări, emisiuni și interviuri la posturile publice de radio și televiziune, participări la conferințe și simpozioane științifice.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat faptul că meritul Excelenţei Sale Dr. Donato Ogliari este de a face legătura între două instituţii ale mediului universitar, respectiv Università degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale şi Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad. „Legătura dintre cele două instituții are în spate o istorie de un deceniu, fiind inițiată de regretatul Rector Fondator prof.univ.dr. Aurel Ardelean. Am considerat-o ca pe o misiune personală, continuarea și ridicarea la un nivel cât mai înalt al acestei relații, iar Excelența Sa Dr. Donato Ogliari, Arhiabate Ordinar al Abației Montecassino, reprezintă vectorul și imboldul acestei noi dezvoltări. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad reprezintă o instituție înființată cu ajutorul comunității locale, a instituțiilor administrative și a bisericii. De-a lungul timpului, legătura dintre acestea s-a consolidat prin acțiuni desfășurate în folosul comunității. Universitatea noastră este strâns legată de Arhiepiscopia Aradului, fiind o promotoare a valorilor creștine în societate. Mulţumim pe această cale tuturor care au fost prezenţi la eveniment, în special Arhiepiscopiei Aradului. O zi deosebit de frumoasă pentru universitatea noastră , la nivel înalt, unde a participat şi primarul oraşului Cassino, alături de abatele mănăstirii Montecassino. Au avut loc vizite atât la nivelul Primăriei Municipiului Arad, cât al Consiliului Judeţean Arad.”, a precizat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.

Excelența Sa Dr. Donato Arhiabate Ordinar al Abației Montecassino din Italia, a declarat: „Este o onoare nu doar pentru mine, dar şi pentru mănăstirea Montecassino pe care o reprezint şi pentru oraşul şi Univeristatea din Cassino să fiu la Arad şi să primesc înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa. Suntem obişnuiţi să le vedem că o unitate/întreg, mănăstirea, universitatea şi oraşul. Consider că nu este doar un eveniment cultural, ci este şi o oportunitate pentru a ne întării legăturile dintre Arad şi oraşul Cassino, a mănăstirii Montecassino şi a Universităţii. Vrem să întărim legături ce pot aduce înţelegeri mai bune şi un exemplu de cum Europa poate fi reconstruită moral, prin puterea şi dorinţa bărbaţilor şi femeilor, care vor să construiască această comunitate europeană și vor să trăiască în pace şi unitate”.

În aceeaşi zi, Excelenţa Sa Dr. Donato Ogliari, împreună cu delegaţia însoţitoare, condusă de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a fost primit în vizită la Reşedinţa arhiepiscopală din Arad, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Domnul Dr. Donato Ogliari, Arhiabate Ordinar al Abației Montecassino, Italia și Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a susținut și o slujbă, în limba italiană, la Biserica „Sfântul Anton de Padova” din Arad, în prezența unui număr mare de studenți italieni și cadre didactice ale Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Daniel Albu