Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, președintele Universității și prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, precum și Senatul UVVG, i-au decernat, la sfârșitul săptămânii trecute, înaltul titlu de DOCTOR HONORIS CAUSA, al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, domnului dr. Herman Berkovits, personalitate remarcabilă a pediatriei, care a dus dincolo de hotare renumele școlii medicale românești.

Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat: „Domnul dr. Herman Berkovits s-a născut la 14 martie 1947 la Târgu-Lăpuș în județul Maramureș. Studiile medicale și le-a realizat în România la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Domnul doctor a plecat apoi în Israel unde a devenit specialist în pediatrie și în prezent își conduce propria clinică de medicină generală și de pediatrie în Ierusalim. Înaltul profesionalism care îl caracterizează l-a făcut să ajungă medicul personal al dlui Beniamin Netanyahu, Prim Ministrul Israelului. Domnul doctor Herman Berkovits a fost constant un promotor și un ambasador al Școlii Medicale românești, eforturile întreprinse în acest sens fiindu-i recunoscute prin acordarea titlului de Consul Onorific de către Președintele României și prin acordarea Ordinului Național pentru Merit în Grad de Ofițer.

„Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, domnului Dr. Herman Berkovits, o personalitate marcantă a vieții medicale din Israel, este un moment extrem de onorant pentru întrega comunitatea academică a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Acordarea celui mai înalt titlu onorific al Universităţii, reprezintă un moment de reflecţie şi de asumare valorilor profesionale ale domnului Dr. Herman Berkovits, în noua să Alma Mater, eveniment care marchează promovarea cooperării academice la nivel internațional”, a precizat prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

Dr. Herman Berkovits a declarat: „Odată cu stabilirea mea în Ierusalim am reușit prin muncă, efort susținut, perseverență și rezultate foarte bune în tratarea bolnavilor să mă afirm că un medic foarte apreciat și cunoscut în rândul pacienților din Israel și alte state. Am tratat foarte mulți pacienți de origina română atât persoane publice cât și muncitori aflați la lucru în Israel. În cadrul alegerilor parlamentare din anul 2008 am candidat pentru un loc în Camera Deputaților în colegiul Orientul Mijlociu și Africa, unde am obţinut cele mai multe voturi. O mare pondere a legăturilor mele o reprezintă comunitatea română din Israel, aceștia apreciindu-mă și oferindu-mi de trei ori titlul de onoare” Omul Anului” – acordat de Centrul Cultural Româno israelian. Presa de limbă română din Israel a publicat numeroase articole și interviuri referitoare la activitatea mea profesională și publică, precum și la strânsele legături pe care le am cu România. Odată cu obținerea celui de-al doilea mandat de premier al Israelului de către Benjamin Natanyahu, în urmă cu 9 ani, am fost desemnat oficial ca medic personal al Premierului Israelian. Faptul că un evreu român este medicul personal al premierului israelian, într-o țară unde sunt foarte mulți medici excepționali, este o onoare pentru mine și pentru școala de medicină de la Cluj, precum și pentru profesorii acestei școli unde se învață o medicină serioasă. De-a lungul anilor am avut ocazia să facilitez multe întâlniri între personalități politice românești din toate partidele cu personalități politice israeliene”, a precizat Dr. Herman Berkovits

Domnul Dr. Herman Berkovits s-a născut la 14 martie 1947, la Târgu-Lăpuș în județul Maramureș și a urmat Liceul Teoretic din Târgu Lăpuș, iar apoi Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca.

După plecarea în anul 1975 în Israel, s-a specializat în pediatrie la Spitalul Bikur Holim din Israel. Prin muncă asiduă a reușit ca în anul 1985 să înființeze propria clinică de medicină generală și pediatrie în orașul Ierusalim, instituție pe care o conduce și în prezent. Activitatea susținută și perseverența i-au adus apreciere și recunoaștere în rândul pacienților, iar apoi chiar numirea ca medic personal al premierului israelian.

Dăruirea de care dă dovadă dl. Dr. Herman Berkovits a condus la tripla atribuire a titlului de „Omul Anului” acordat de către Centrul Cultural Româno-Israelian. Dl. Dr. Herman Berkovits a susținut permanent comunitatea română din Israel și a promovat intens școala medicală românească. Eforturile întreprinse în întărirea relațiilor dintre comunitatea israeliană și cea din România i-au fost recunoscute prin acordarea de titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București. Președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis l-a numit Consul Onorific al României în Israel și i-a decernat Ordinul Național Pentru Merit în grad de cavaler.

Domnul dr. Dr. Herman Berkovits a ajutat atât financiar cât și cu specialiști în cazul victimelor de la Colectiv și este profund implicat în susținerea și promovarea relațiilor bilaterale dintre statul israelian și cel român.

 

Studii:

1965-1971 – Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF), din Cluj-Napoca.

1954-1965 Liceul Teoretic din Târgul Lăpuș.

 

Premii şi Distincţii:

 

2014 – distincţia “Cheia oraşului Bucureşti” oferită de Primarul general al Capitalei.

 

 • 2015 – „Consul de Onoare al României în Israel”

 

 • 2016 – titlul de „ Cetăţean de Onoare al Oraşului Târgu Lăpuş”

 

2016 – Medalia de Onoare” Iuliu Haţeganu oferită de Universitatea de Medicină din Cluj.

 

Datorită prestigioasei activităţi desfăşurate, Televiziunea Română a realizat filmul-portret “Dr. Herman Berkovits.

 

“Oameni de seamă ai Maramureşului”, o cronologie istorică a marilor personalităţi începând cu anul 1700, în ediţia publicată în anul 2016, are pagini dedicate personalităţii Dr. Herman Berkovits 

 • Diploma de Excelentă

Societatea Culturală Pro Maramureş

„Dragoş Voda” Cluj – Napoca.

 

 • 2017 – Decoraţia Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de ofiţer acordat de Preşedintele României Klaus Johanes.
 • 2017 – titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti”
 • 2017″ Diploma de Ambasador Repatriat”
 • „Diploma Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri”.
 • „Diploma de Excelenţă şi Medalia Ierusalimului”
 • Medalia de Onoare Dr. Wilhelm Filderman

„Răsplata după merit”

 • 2017 – Ambasador Onorific Tarom,
 • Cheia oraşului Oneşti” acordată de Primăria oraşului Oneşti
 • 2017 – Diploma Doctor Honoris Causa al

Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti

 • 2018 – Diploma Doctor Honoris Causa al

 UMF”Carol Davila din Bucureşti

 • 2018 – Diploma de Ambasador al comunităţii originarilor din România
 • Consilier onorific al prim-ministrului Roman Viorica Dancila
 • 2018 – Doctorul premierului – film la TVR
 • Gală, 100 pentru Centenar”şi Premiul de Excelentă

Acordat de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni

 • Doctor Honoris Causa al Universităţii, 1 Decembrie

1918″ din Alba Iulia

 

 

Activitate profesională:

1972-1973 – Medic în satul Valea Moldovei, jud. Suceava.

1973-1974 – Medic în satul Apold, jud. Mureș.

1974-1975 – Medic în satul Glodeni, jud. Mureș.

 

În anul 1975 am emigrat împreuna cu familia în Israel.

1975-1981 specializare la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim.

1981-1985 medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim.

1985 – prezent conduc clinica mea de medicină pediatrică și generală în orașul Ierusalim.

Președintele României, KLAUS WERNER JOHANNIS, dorind a răsplăti meritele Domnului doctor Herman Berkovits, Consul Onorific, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția personală avută la susținerea și promovarea relațiilor bilaterale dintre Statul Israel și România, a dialogului la nivel înalt, precum și a schimburilor culturale dintre cele două țări, i-a conferit Ordinul Național „PENTRU MERIT ” în grad de „OFIȚER”.

Daniel Albu