O delegație a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad formată din prof. univ. dr. Marius Ioan Grec – director al Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale din cadrul universității și conf. univ. dr. Antoanela Naaji – director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul universității, au participat la Balul pe ţară al românilor, organizat de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria şi Centrul de Documentare din Gyula la Centrul Cultural Românesc din incinta Liceului ”Nicolae Bălcescu” din localitate.

Manifestarea, moderată de Corina Olaru – jurnalist, a fost onorată de sute de români din toate colțurile Ungariei, dar și de invitați din România, în special din mediul universitar arădean.

Participanții au fost salutați de Tiberiu Juhasz – Președintele Autoguvernării pe Țară a  Românilor, Traian Cresta – Reprezentantul românilor în Parlamentul de la Budapesta și nu în ultimul rând de P.S. Siluan – Episcopul ortodox al Românilor din Ungaria, care a Binecuvântat Adunarea printr-o rugăciune la care s-a asociat întreaga comunitate românească prezentă în Sala de sport a liceului amenajată special pentru acest eveniment.

La manifestare au mai fost prezenți; Daniel Banu – Consul General al României la Szeged, Florin Vasiloni – Consul General al României la Gyula și Maria Gurzău Czegledi – Director al Liceului ”Nicolae Bălcescu”, gazda evenimentului.

Atmosfera a fost una relaxată, de sărbătoare … muzica populară a întreținut această stare de spirit. Mâncărurile și băuturile tradiționale au acompaniat atmosfera, iar tombola organizată cu acest prilej a fost una de succes.

Delegația Universității de Vest ”Vasile Goldiș” s-a întreținut cordial cu mare parte din participanți, universitatea fiind una dintre instituțiile de învățământ superior din România care a acordat burse de studiu tinerilor români din Ungaria. Cu acest prilej profesorul Marius Ioan Grec a oferit d-nei Director Maria Gurzău o donație de carte pentru Biblioteca Liceului, volume recent apărute la editura ”Vasile Goldiș” University Press: Marius Ioan Grec (coordonator), ”PRESA MARII UNIRI”, Arad, 2018 și cele trei volume din ”TRIPTICUL MARII UNIRI. VASILE GOLDIȘ ȘI CAPITALELE MARII UNIRI: ARAD, ALBA IULIA, BUCUREȘTI”, Arad, 2018, autori: Marius Ioan Grec, Stelean Ioan Boia, Sorin Bulboacă, traducerea în limba engleză – Laura-Rebeca Stiegelbauer. Directoarea liceului s-a folosit de acest prilej pentru a transmite cele mai sincere mulțumiri Conducerii Universității pentru sprijinul constant acordat învățământului românesc din Ungaria.

Aceleași volume au ajuns și în Bibliotecile celor două Consulate românești de la Szeged și Gyula, dar și la Centrul de Documentare din Gyula și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

Asemenea reuniuni sunt foarte utile pentru românii din cele două țări, care din motive independente de voința lor au ajuns să trăiască în tări diferite, dar în acceași Comunitate de state: UNIUNEA EUROPEANĂ.