În clasament sunt 354 de universități din Europa emergentă și Asia Centrală și a fost realizat de către Quacqarelli-Symonds. Rankingul a luat în considerare 354 de instituții de învățământ superior și este condus de Lomonosov Moscow State University, urmată de Saint-Petersburg State University și de Novosibirsk State University, toate din Rusia.

De remarcat este faptul că, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad se află pe o poziție onorabilă în clasament, alături de alte Universități de prestigiu din România.

Clasamentul are la bază 10 indicatori: reputația academică (30%); reputația în rândul angajatorilor (20%); raportul dintre numărul de profesori și numărul de studenți (10%); numărul de lucrări per facultate (10%) – calculat folosind baza de date Scopus Elsevier; rețeaua internațională de cercetare (10%); impactul web (5%) – calculat pe baza Webometrics ranking; personalul cu doctorat (5%); numărul de citări per lucrare (5%); ponderea studenților internaționali (2,5%) și ponderea profesorilor străini (2,5%).