O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a participat duminică, la manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie de Prefectura Arad și autoritățile locale. Astfel, la inițiativa doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, prorectori, decani, cadre didactice, studenți și doctoranzi, au păstrat tradiția inițiată de regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și președinte al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și au depus coroane de flori la „Crucea Martirilor” din Parcul „Eminescu”, precum și la mormintele Corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu din Cimitirul Eternitatea.

Regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și președinte al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, declara în cadrul unui interviu acordat presei, în urmă cu un an de zile, următoarele: „La Arad s-a plămădit toată istoria poporului român și a pornit dezvoltarea poporului nostru, iar Vasile Goldiș a fost cel care a conceput toată ideologia Marii Uniri. Ștefan Cicio-Pop a fost unul dintre cei care a susținut acest act istoric, iar Ioan Suciu a fost organizatorul principal al reuniunii de la Alba Iulia. Vom menține, în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, această tradiție, care trebuie păstrată indiferent de aprecierile actuale. Este important să percepem acest eveniment ca și un act istoric, care a dus la România de astăzi, componentă a Uniuni Europene, fapt intuit de Vasile Goldiș atunci când a spus „Se flutură drapelul Statelor Unite ale Europei”. Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu au fost cei care au organizat, în detaliu, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 și au redactat cele mai importante documente ale Marii Uniri”, spunea profesorul univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care a unul dintre cei mai mari susținători ai Corifeilor arădeni.

De asemenea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Academia Română, filiala Timișoara, Arhiepiscopia Aradului, Biblioteca Județeană ,Alexandru D. Xenopol’, CJA, Primăria Arad, UAV și alte Asociații cu profil istoric i-au omagiat, zilele trecute, pe Corifeii Marii Uniri de la 1918, prin Conferința Națională ,Studii și Comunicări din Banat-Crișana”, dedicată Zilei Naționale a României. În cadrul sesiunii, a avut loc și lansarea de carte: „Album monografic – profesorul Aurel Ardelean – o viaţă închinată învăţământului, ştiinţei şi cercetării” scrisă de lect. dr. Virgiliu Jireghie, Editura Vasile Goldiș University Press 2019. Înaintea conferinței, conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, decani, cadre didactice și studenți, precum și o delegație a Universității „ Science and Tehnology (ZUST) din Hangzhou, din China au depus coroane și jerbe de flori la monumentul lui Vasile Goldiș din Piața Revoluției.

Cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria celui care a fost prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, iar Arhiepiscopul Timotei Seviciu și doamna prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, au subliniat importanța și contribuția adusă de corifeii arădeni la înfăptuirea României Mari, precum și implicarea profesorului Aurel Ardelean, care an de an, a cinstit memoria înaintașilor.

De asemenea, conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a depus jerbe de flori la monumentele corifeilor Marii Uniri – Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu aflate în Campusul Universitar „VASILE GOLDIȘ” din Arad, unde se află un bustul lui Vasile Goldiș, care la 1 decembrie 1918, anunța întregii lumi: Marea Unire a tuturor românilor.

Muzeul Memorial Universitar „VASILE GOLDIȘ” din Arad l-a omagiat Vasile Goldiș – de ziua lui – la el acasă, muzeul fiind găzduit de Palatul Românul, acolo unde a fost locuința lui Vasile Goldiș, redacția ziarului Românul – ziar pe care l-a condus Goldiș, dar și tipografia Concordia – unde s-a tipărit ziarul, dar și multe dintre documentele, care au pregătit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.