Astăzi, 27 ianuarie, se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către armata sovietică, unde în 5 ani au murit un milion şi jumătate de oameni, 90% dintre ei find evrei.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a găzduit ziua internațională de comemorare a victimelor holocaustului organizată în parteneriat cu Comunitatea evreilor din Arad, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și Complexul Muzeal Arad, cu ajutorul colectivului de organizare format din Marius Grec, Stelean Boia, Raol Vizental și Sorin Bulboacă. Evenimentul a avut loc astăzi, 27 ianuarie, începând cu orele 12:00, la Sala Senatului a UVVG „Palatul Neumann”.
La eveniment a participat întrega conducere a Universităţii de Vest Vasile Goldis din Arad prin prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, presedintele Senatului Universitar, conf. univ. dr. Paul Freiman prorectorii universităţii precum şi decanii facultatiilor.

Evenimentul a fost deschis de corul de copii condus de Adina Florina Gabor şi corul condus de Monica Debuie, care au cântat atât muzică evreiască cât și din repertoriul internțional, urmat de o proiecție a unui film tematic legat de lagărul de la Auschwitz. Momentul Holocaustului a fost fixat în câteva idei principale de prezentate de lector.univ.dr. Stelean Boia, o mărturie personală extrem de emoţionantă a dl Raol Vizental președinte executiv al Comunităţii Evreilor din Arad, şi de dna Ruliar Adelina Stoenescu de la Complexul Muzeal Arad care a adus și prezentat anumite obiecte legate de lagărul de concentrare de la Auschwitz, provenite de la supraviețuitori ai Holocaustului.

Prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Muzeului Memorial al Universității „Vasile Goldiș”, a prezentat o serie de întâmplări mai deosebite legate de viața în lagărul de la Auschwitz, subliniind faptul că acesta a fost un accident al istoriei care nu trebuie să se mai repete.

Manifestarea a continuat printr-o expoziţie deosebită „Holocaustul văzut de copii”, alcătuită din 20 de afișe , provenite de la diverse concursuri și care sunt realizate de elevi arădeni. adunate la Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” din Arad, centru înfiinţat la iniţiative regretatului prof. univ. dr. Aurel Ardelean preşedinte şi rector fondator al Universităţii de Vest Vasile Goldis din Arad.

Comemorarea continua spre seară, unde, la 19:00 va fi prezentată în Sala Studio a Teatrului Clasic de Stat „Ioan Slavici” piesa de teatru „Curajul mamei mele” de Georg Tabori, piesă care suprinde evenimentele Holocaustului prin prisma unui supraviețuitor al acestuia.