Aflate la cea de-a noua ediție, Zilele Fitoterapiei Moderne au fost deschise la Arad. Tradiționalul eveniment al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, organizat de Facultatea de Farmacie, aduce în prim plan terapia integrativă, îmbinând atât latura convențională cât și cea alternativă, toată atenția fiind centrată pe corp, ca un întreg.

Deschiderea  evenimentului a fost oficiată de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad care a vorbit asistenței despre importanța fitoterapiei.

„Corpul este fizic, însă psihicul și partea emoțională au un impact major asupra funcționalității acestuia. De aceea, evenimentul, devenit o tradiție pentru Facultatea de Farmacie din cadrul UVVG,  aduce în prim plan importanța fitoterapiei cu  plante uscate și a gemoterapiei, care păstrează conținutul natural al plantei. Subiectul este unul amplu, terapiile de acest gen putând fi un tratament adjuvant al tratamentului alopat, însă și asta, după ample și temeinice studii clinice care să demonstreze eficacitatea acestora. Sunt medic și susțin medicina alopată, dar sunt, în același timp, și extrem de deschisă și orientată spre cercetare, spre cunoaștere.  Mă bucură interesul exprimat de profesioniștii în domeniu pentru subiect și  sunt convinsă că aceste două zile ale fitoterapiei moderne au fost o reușită, din care fiecare am avut ceva de învățat”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci.

Programul primei zile a evenimentului a conținut prelegeri  precum implicațiile fitonutrienților în prevenirea îmbătrânirii, efectele antiinflamatorii ale fitonutrienților, studiul morfoanatomic al unor specii de plante cu utilizare în industria farmaceutică, efectul antifibrotic al extractului din radicele de secară prin nanocomplecși cu crisină. Ziua s-a încheiat cu prezentarea Grădinii Botanice Universitare Pavel Covaci din Macea.

Decan al Facultății de Farmacie și președintă a Colegiului Farmaciștilor din Arad, conf. univ. dr.  Simona Ardelean a declarat: „Acest eveniment este ca o sărbătoare în cadrul universității noastre, așteptat cu drag în fiecare an.  Programul a fost bine organizat de colegele mele din cadrul Facultății de Farmacie. Ca noutate, în acest an, evenimentul a fost unul hibrid, în sensul că prelegerile s-au desfășurat atât în mediul fizic cât și în cel virtual. Ne-am bucurat de prezența unor specialiști din Ungaria și Statele Unite care dau o și mai mare greutate evenimentului. Dacă e să vorbim despre o temă specială în cadrul acestei ediții a evenimentului, aș aminti gemoterapia care e un domeniu destul de nou si care este de interes atât pentru medici cât și farmaciști. E o disciplină de interes, regăsită în curricula Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.”

Zilele Fitoterapiei Moderne a continuat cu prelegerile susținute online de specialiști  din Statele Unite ale Americii pe tema utilizării personalizate a fito și gemoterapiei folosind analizele de sânge, precum și abordarea gemoterapiei prin prisma microdozelor.