Federația Europeană a Școlilor Superioare

Federația Europeană a Școlilor Superioare

FEDE

Având peste 50 de ani de experiență și o amplă rețea formată atât din foști studenți, cât și din instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar care sunt în prezent membre ale acestei organizații, Federația pentru Educație în Europa (FEDE) este acum prezentă în 39 de state. Organizație recunoscută printre profesioniști și responsabilii europeni cu recrutarea, FEDE se dedică promovării și prezentării unui model modern și permanent actualizat de educație concentrat pe adaptabilitatea la cerințele pieței muncii.

FEDE ȘI EUROPA

FEDE este o Organizație nonguvernamentală internațională, care se bucură de statut participativ în Consiliul Europei și joacă un rol principal în crearea unui spațiu comun al învățământului superior la nivel internațional. Președintele FEDE este și președinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din cadrul Consiliului Europei, astfel organizația având o influență puternică în dezvoltarea educației la nivel european.

INSTITUȚIILE MEMBRE ALE FEDE

Federaţia pentru EDucaţie în Europa este o reţea de aproape 500 de instituţii de învăţământ superior şi profesional care se dedică asigurării calităţii educaţionale şi care împărtăşeşte obiectivul de a plasa studenţii în centrul educaţiei oferite.

DIPLOMELE FEDE

FEDE oferă peste 120 de diplome diferite în 12 programe de excelență care au fost elaborate cu mare atenție de către și pentru experți. Selectați o diplomă FEDE astăzi și fiți pregătiți pentru o carieră internațională de mâine!

Statut

Începând cu anul 1992 Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este membră a FEDE (Federația pentru EDucație în Europa).

Creată în 1963, FEDE este o organizație internațională nonguvernamentala cu statut participativ pe lângă Consiliul Europei. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Președintele și Rectorul Fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost vicepreședinte al FEDE, iar din anul 2019, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rector și Președinte al Consiliului de Administrație al UVVG, a fost aleasă vicepreședinte ale acestei organizații.

Reunind sute de instituții de învățământ superior independente din țările membre ale Consiliului Europei, FEDE contribuie la realizarea unui spațiu universitar european unic prin programe unice de învățământ finalizate prin examene cu subiecte unice pentru toate școlile membre. Organizate după normele și recomandările publicate de Uniunea Europeană si Consiliul Europei, examenele în urma cărora studenții primesc diplome sau certificate sunt accesibile studenților Universității noastre.

Obiective

  • Să participe la crearea unui veritabil spațiu european al învățământului superior
  • Să apere libertatea învățământului superior
  • Dezvoltarea mobilității studenților și profesorilor
  • Crearea unei rețele de universități care să faciliteze schimburile și întâlnirile
Studenții Universității de Vest „Vasile Goldis” Arad prin intermediul Departamentului F.E.D.E. al Universității noastre, au acces la pregătirea unor certificate europene în următoarele domenii:

Certificat de Cultură şi Cetăţenie Europeană (CCE)
Acest certificat permite dezvoltarea cunoștințelor studenților despre cultura și cetățenia europeană, fiind de o reală utilitatea în toate domeniile exercitate în spațiul european, răspunzând în același timp și cerințelor angajatorilor europeni. Începând cu anul universitar 2019-2020, studenții UVVG pot urma cursul de Cultură și Cetățenie Europeană, curs în cadrul căruia este inclus și un capitol despre sistemele legislative și lupta anticorupție. UVVG a fost prima instituție de învățământ superior care a introdus acest curs în România.

Certificat de competență lingvistică (LVE)- nivel, B1, B2
Reprezintă un atu veritabil pentru studenţi, certificarea cunoştinţelor de limbă străină fiind una dintre cerinţele de bază pentru obţinerea unui loc de muncă atât în România, cât şi în orice altă ţară din Europa.

Certificatele sunt disponibile nivelurile B1, B2 conform CECR pentru:

  • limba franceză
  • limba engleză
  • limba germană
  • limba italiană

Începând cu anul 2019, certificatele de competență lingvistică pentru limba franceză sunt recunoscute de către Ministerul Educației și Cercetării din România, ele putând fi obținute numai la UVVG. Certificatul de competență lingvistică pentru limba franceză, oferit de către FEDE este recunoscut la nivel internațional, fiind inclus în lista de certificate de competență lingvistică acreditate de către Institutul Francofoniei pentru Educație și Formare.

Departamentul FEDE al Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, a organizat schimburi reciproce de studenți cu universități din spațiul european. Astfel, au existat schimburi de studenți cu universități din Franța (Rennes, Paris, Annecy) și s-au organizat stagii de pregătire sau școli de vară cu instituții membre ale FEDE.

În afara cunoștințelor de specialitate, studenții dobândesc și deprinderi de limbă străină, deosebit de importante pentru formarea intelectuală și culturală a individului.
Competența europeană a cunoștințelor profesionale și lingvistice a studenților noștri e dovedită de locul I la concursul organizat de FEDE pe tema „Carta drepturilor fundamentale și cetățenia europeană”, obținut de studenta noastră Laura Ranca (absolventă a Facultății de Științe Politice) și medaliată la Munchen.

Studenții, care urmează cursuri de specializare FEDE în cadrul UVVG, pot beneficia de Programul de Stagii Profesionale Sponsorizate – PEPS oferit de către această organizație. PEPS oferă astfel posibilitatea de dezvoltare a competențelor profesionale într-o dimensiune multiculturală, ceea ce duce la creșterea oportunităților de angajare, la diversificarea cunoștințelor în domeniul de studiu, dar și la dezvoltarea competențelor lingvistice.

PRIN NOI INSINE! – Vasile Goldis