Centrul de Informare, Documentare și Orientare pentru cetățenii străini

al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu sediul în Italia, orașul Cassino.

Centrul de Informare, Documentare și Orientare pentru cetățenii străini

al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu sediul în Italia, orașul Cassino.

Istoric Mănăstirea MONTECASSINO

Mănăstirea Montecassino este una dintre cele mai cunoscute Mănăstiri din lume.
În anul 529 Sfântul Benedict de Nursia a ales acest munte pentru a ridica o mănăstire care să îi găzduiască pe el și pe acei călugări care îl urmau pe drumul de la Subiaco. Păgânismul era încă prezent aici, dar el a reușit să transforme locul într-o mănăstire creștină bine structurată. Aici oricine ar fi putut primit demnitatea care i se cuvenea prin rugăciune și muncă. Timp de secole, Abația a trecut prin măreție și distrugere de numeroase dăți și întotdeauna s-a ridicat și mai puternică din ruine. În anul 577 au distrus-o lombarzii, apoi sarazinii în 887. În anul 1349 s-a produs un cutremur violent, iar în februarie 1944, a fost aproape distrusă total de un bombardament.

Este reconstrucția fidelă a celor douăzeci de mii de metri pătrați cea pe care o pot vedea oamenii care călătoresc pe autostrada A1. Chiar în vârful de 520 m al muntelui, mănăstirea poate fi ușor văzută de departe, fiind un reper distinct în regiune.

Ora et labora et lege: acesta este moto-ul Normei Sfântului Benedict pe care călugării îl respectă încă în rutina cotidiană. Zilnic, mii de pelerini și de vizitatori din lumea întreagă îi trec pragul. În prezent Mănăstirea Montecassino este condusă de către Dom Donato Ogliari.

Vineri, 31 ianuarie 2020 a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa, starețului de Montecassino, S.E. Dom Donato Ogliari, cea mai înaltă distincție a Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, în cadrul Facultății de Științe Socio – Umane și Educație Fizică și Sport.

În luna decembrie 2020 abatele SE Dom Donato Ogliari a primit delegația UVVG Arad condusă de dna Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, aflată în Italia, la Cassino pentru a da o nouă dimensiune colaborării internationale.

Orașul CASSINO

Orașul Cassino este situat la picioarele muntelui de la care și-a luat numele. Este un oraș modern și este un centrul industrial și comercial important din sudul Italiei.

Cassino este înconjurat de două râuri: Rapido și Gari, ale cărui izvoare se află în centrul orașului. Cassino are origini antice, care datează din neolitic și a fost denumit „Casinum”. În perioada romană a devenit colonie romană începând cu anul 309 î.C. iar, mai târziu, un important centrul militar și comercial în timpul Republicii și al Imperiului timpuriu; și în zilele noastre acest oraș păstrează prezența acestei civilizații. Este posibil să admirați un teatru foarte bine conservat, un amfiteatru și vila lui Marco Terenzio Varrone. În Evul Mediu, orașul își datorează în principal faima Abației construite de către Benedetto da Norcia , în vârful muntelui în anul 529 d.C. Casinum a fost distrus de multe ori în timpul invaziilor barbare. La mult timp după înființarea Abației, a fost reconstruit mult mai spre nord și denumit San Germano. În anul 1863, a primit numele de Cassino.

Orașul a suferit distrugeri totale în cursul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial. Între septembrie 1943 și mai 1944, forțele aliate s-au confruntat cu puternica rezistență germană poziționată pe munții care se ridică în spatele Abației din Montecassino. Mănăstirea a fost distrusă complet în data de 2 februarie 1944 din credința greșită că forțele germane și comandamentul nazist se ascundeau acolo; o lună mai târziu, în data de 15 martie, și orașul a fost bombardat. Distrugerea totală și numărul uriaș de morți au făcut Cassino să își merite titlul de „Città Martire per la pace” (Oraș Martir pentru Pace) și să fie onorat cu o Medalie de Aur pentru Curaj Militar. Pentru sărbătorirea celei de-a 60-a aniversări a bătăliei de la Cassino, s-a realizat Historiale, un Muzeu multimedia. Acesta a fost proiectat de către Carlo Rambaldi, cu intenția de a onora victimele războiului, de toate naționalitățile.

Astăzi, orașul este condus de către dl. Primar Enzo Salera si are o Universitate, un Tribunal și o Uzină Fiat.

În decembrie 2020, Primarul Enzo Salera a primit delegația UVVG condusă de dna Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, ocazie cu care dl primar a subliniat prietenia afectuoasă care unește cele două entități: Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad și Orașul Cassino.

Centrul de Informare, Documentare și Orientare pentru cetățenii străini al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu sediul în Italia, orașul Cassino

Centrul de reprezentare și orientare pentru cetățenii străini al Universității de Vest „Vasile Goldis” din Arad, condus de dr. Gennaro Galasso, reprezentant UVVG în Italia, cu sediul în orașul Cassino, vialle Dante, nr. 154, are ca scop sprijinirea tinerilor în aflarea de informații privind dreptul la studii și formare în mediul universitar UVVG din Arad, precum și acordarea suportului necesar studenților aflați déjà la studii în România, la UVVG din Arad.

Dr. Gennaro Galasso

Tel. 0039 333 441 0585
Mail: galasso.gennaro@uvvg.ro

PRIN NOI INSINE! – Vasile Goldis